Klozetlerde meydana gelen tıkanıklıklar, yaşam alanlarındaki en önemli sorunların arasında gelmektedir. Klozetler tıkandığında tuvaletler kullanılamaz hale gelmekte, bu da hayatı zorlaştırmaktadır. Tıkanıklık atık su giderinin ana hattında meydana geldiğinde pis suyun geri basması gibi bir durum ortaya çıkmaktadır ki bu durum beraberinde çok daha büyük sorunları getirmektedir.
Böyle bir durumda hem yaşam alanının çok kötü bir koku kaplamasına, hem de çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Klozetlerde suyun yavaş gitmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda hemen müdahale edilmelidir. Aksi takdirde büyük bir tıkanıklık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Klozet tıkanıklığı açma hizmetinin de profesyonel kurumlardan alınması tavsiye edilmektedir.
Klozet Tıkanıklığı Açma İşleminde Soruna Göre Farklı Çözümler Vardır
Klozetler tıkanıklığı nasıl açılır? Bu sorunun ortadan kaldırılması için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan birisi basınçlı su cihazları ile uygulanan işlemdir. Bu işlemde tıkalı olan klozete yüksek basınçla su verilmektedir. Bu su, normal su basıncının çok daha yüksek miktarıdır. Bu sayede tıkanıklığa neden olan cismin klozetten gider borusu vasıtası ile uzaklaştırılması sağlanmaktadır.
Ancak sorun farklı bir nedenden kaynaklanıyorsa klozet tıkanıklığı açma işlemi için daha farklı yöntemler bulunmaktadır. Örneğin klozetin içinde bulunan dirseğin içinde metal bir parçanın takılı kalması, klozetin içinde alçı ya da çimento gibi yabancı maddelerin katılaşması gibi durumlarda tıkanıklık yüksek basınçlı su ile açılmayabilmektedir. Çimento ya da alçının klozetin içinde bulunmasının nedeni, kimi zaman evde tadilat işlemlerinin yapılmasının ardından kullanılan malzemelerin lavabo ya da küvette yıkanmasıdır.
Yıkanan çimento ya da alçı gibi malzemeler, atık su giderinde donarak tıkanıklığa neden olmaktadır. Bu durumda hem lavabo ve küvet tıkanıklığı, hem de klozet tıkanıklığı ortaya çıkmaktadır. Tıkanıklık böyle bir nedenden dolayı meydana geldiğinde robot tıkanıklık açma cihazı kullanılmaktadır. Çünkü basınçlı su verildiğinde suyun geri gelmesi söz olacaktır. Robot cihazlarda spiral şeklinde yaylar bulunmaktadır ve bu yaylar katılaşan parçaları ya parçalayarak giderden uzaklaştırmakta, ya da çekerek geri çıkarmaktadır. İşlemin hangi yöntemle yapılacağına da kameralı cihazlarla elde edilen görüntülerin ardından karar verilmektedir. Bu cihazları kullanmak için özel olarak eğitim alınmış olması gereklidir.
Klozet Tıkandığında Kimyasal Kullanılmalı mı?
Makine ile yapılan klozet tıkanıklığı açma işleminde kullanılan robot tıkanıklık açma cihazı aracılığı ile cisim parçalandıktan ya da çekip dışarı çıkarıldıktan sonra gide borusu yüksek basınçlı su ile yıkanmaktadır. Bu işlemin yapılmasının amacı da gider borusunda en küçük bir parçanın bile kalmamasını sağlamaktır. Kimi firmalar, klozet tıkanıklığı açma işlemi yaparken kimyasal ürünler kullanmaktadır. Hatta ev sahipleri de kimyasal ya da pompa ile tıkalı klozeti açmaya çalışmaktadır. Eğer tıkanıklık küçük bir boyuttaysa o zaman pompa ile açılabileceğini söylemek mümkündür. Ancak cismin yapısı bilinmeden müdahale etmemek en doğru yöntemdir.
Çünkü pompa cismi gider borusunda daha da ileriye itebilmekte ve bu kez ana gider hattının tıkanmasına neden olabilmektedir. Kimyasal da belli zaman dilimlerinde uygulandığında, yani tıkanıklık sorunu meydana gelmediğinde kullanıldığında olumlu sonuç elde edilebilmektedir. Ancak tıkanıklık meydana geldiğinde kimyasal kullanmak, hiçbir işe yaramayacaktır. Arıca klozet tıkanıklığı sorununa kılavuz tel ile müdahale etmeye çalışan tesisatçıların da varlığı bilinmektedir. Tıkanıklığın nedeni ve yeri tespit edilmeden yapılacak her işlemin sorunu biraz daha derinleştirme ihtimali bulunmaktadır.
Bu nedenle klozet tıkanıklığı sorunu ile karşı karşıya kalındığında teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, teknik altyapısı güçlü olan, uzman personeli ile hizmet veren kurumsal firmalarla iletişime geçilmesi, sorunun güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek