Peteklerde farklı farklı ısınma sorunu meydana gelebilmektedir. Bazı durumlarda peteğin altı ısınmazken, bazılarında üstü ısınmamaktadır. Peteğin yarısının ısınıp yarısının ısınmaması, mutlaka bir sorunun meydana geldiğinin işaretidir. Peki, petek neden ısınmaz? Öncelikle peteklerin içinde hava oluştuğunda peteklerde ısınma sorunu ile karşı karşıya kalınmaktadır. Hava varsa, peteklerin yan kısımlarında purjör adı verilen bir bölüm bulunmaktadır. Burası purjör anahtarı ile gevşetilerek petek içinde oluşan havanın boşaltılması sağlanmaktadır. Ancak hava yoksa ve ısınma sorunu devam ediyorsa bu kez farklı sorunların aranması gereklidir.
Öncelikle bakılması gereken nokta, peteğin bağlantılarının ters olarak yapılmasıdır. Suyun peteğe üst taraftan girmesi gereklidir. Eğer petekte su girişi alt kısımdaysa su alttan girip geri dönecektir. Bu durumda peteğin ya yarısı ısınacak ya da hiç ısınmayacaktır. Bu nedenle öncelikle peteğin bağlantılarının kontrol edilmesi gereklidir. Büyük olan petekte ısınma sorunu ile karşı karşıyla kalındığında yine su girişlerinin kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir. Büyük peteklerde vanaların çapraz olarak bağlanmış olması. Vananın birisi peteğin sol üst köşesine bağıysa diğeri de peteğin sağ alt köşesine bağlı olmalıdır.
Büyük peteklerdeki çapraz bağlantı, suyun dolaşımının rahat olmasını sağlamaktadır. Son peteklerde ısınma sorunu varsa tesisattaki basınç değerinin düşmüş olduğu akla getirilmelidir. Basınçtan dolayı ısınma sorunu olup olmadığını anlamak için kombiye yakın olan petekten başlamak üzere son peteğe kadar vanaların kısılması gereklidir. Bu sayede sorunun basınçtan kaynaklı olup olmadığı ortaya çıkabilmektedir.
Petekte Kireç Oluştuysa Isınmaz
Kalorifer tesisatı yapıldığı andan itibaren peteklerin ısıtmaması gibi bir durum, çok nadir görünmekle birlikte olması mümkündür. Bu durumda ilk akla gelen, kombinin kalori derecesinin yani ısıtma derecesinin az olduğudur. Eğer peteklerin toplam metresi ya da evin metrekaresi kombinin kalorisinden fazla olması durumunda peteklerin tam olarak ısınması mümkün olmayacaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için uygun bir kombinin tercih edilmesi gereklidir. Bu gibi sorunlar yoksa petek neden ısınmaz? Hava ve basınç normalse, kombinin kalorisi ile ilgili bir sıkıntı yoksa ve ısınma sorunu meydana gelmişse, bu durumda peteklerin içinin kireç ve çamurla dolduğu sonucu çıkarılmalıdır.
Kalorifer sisteminde dolaşan sudur ve suyun içinde oksijen vardır. Bu oksijen zaman geçtikçe peteklerin içinde kireç ve çamuru meydana getirmektedir. Kireçli ve çamurlu olan peteğin normal derecede ısınması imkansızdır. Suyun yaz aylarında boşaltılıp kış aylarında tekrar doldurulması da bu durumu önlememektedir.
Hatta tam aksine sürekli yenilenen su, kireçlenmeyi ve çamurlaşmayı daha da çabuklaştırmaktadır. Bu gibi bir sorunun ortadan kaldırılması için özel temizleme cihazları ve kimyasalları bulunan profesyonel firmalardan destek alınması gerekir. Bu firmalar, petekleri yerinden sökmeden profesyonelce temizlemektedir. Ayrıca kombinin filtresinin de tıkanması mümkündür ve profesyonel firmalar bunun temizliğini de gerçekleştirmektedir.
Petek Temizliği Profesyonelce Yapılmalı
Petek temizliği ciddi bir uygulamadır ve sıradan tesisatçıların başarılı bir şekilde gerçekleştirmesi mümkün değildir. Çünkü temizliğin gerçek anlamda yapılması gereklidir. Bunun için de özel olarak geliştirilen temizleme kimyasalı ve petek temizleme cihazı gereklidir. Kurumsal firmalar, temizleme işlemi yapmadan önce peteklerin tamamının kontrolünü gerçekleştirmektedir. Bu kontrolden sonra kalorifer tesisatındaki mevcut suyu boşaltan uzman ekipler, petek temizleme makinesi aracılığı ile temizleme kimyasalını ve suyu sisteme koymaktadır. Bu temizleme kimyasalı, peteğin içinde meydana gelen kirecin ve çamurun tamamını yerinden sökmektedir.
Sonrasında da petek temizleme cihazı ile bu kireç ve çamur, peteklerin içinden tamamen yok edilmektedir. Temizleme kimyasalı, peteklerin içinde tortu bırakmayacak şekilde işlem yapmaktadır. Makine de bu kireç ve çamurun tam anlamı ile peteğin içinden sökülmesini sağlamaktadır. Bu işlemin tamamlanmasının ardından da kalorifer sistemine koruyucu kimyasal konulmaktadır. Bu kimyasal, peteklerin çok daha geç bir sürede kireçlenmesini sağlamaktadır. Bazı firmaların temizleme kimyasalı yerine sadece koruyucu kimyasal kullandıkları, sonrasında da petekleri yerlerinden sökerek banyoda temizledikleri bilinmektedir.
Bu, günümüze kadar en geçerli yol olarak uygulamıştır. Bu işlemde kirecin ve çamurun tamamının temizlenmesi, makine ile yapılan işlem katar sonuç vermemektedir. Makineler, çok güçlü bir basınç uygulamakta ve bu sayede sistemdeki tüm tortu ve kireçleri yok etmektedir. Üstelik temizleme makinesi ile yapılan işlem hem temiz bir şekilde sonuçlanmakta, hem de kısa bir süre içinde bitirilebilmektedir. Petek neden ısıtmaz diye araştırma yapılıp çözüm önerile arandığında mutlaka teknik altyapısı güçlü, profesyonel personelin hizmet verdiği kurumsal firmalarla iletişime geçilmesi tavsiye edilmektedir.
Vanalarda Kireç Olduğunda Petek Ssıtmaz
Kısaca petek neden ısıtmaz? Peteklerdeki vana bağlantıları ters olduğunda, hava olduğunda, vanalarda kireçlenme olduysa, petek diplerinde kireç ya da balçık oluştuğunda, kombi filtresi tıkandığında, kombideki dolaşım pompası arızalandığında, kalorifer tesisatındaki su basıncı azaldığında ısıtmaz. Ayrıca mutlaka kombinin, evdeki petek sayısına göre alınması gereklidir. Aksi takdirde ısıtmaz. Bunların yanı sıra kombiye yakın olan peteklerin ısı derecesinin diğer peteklere göre daha az olması durumunda en son peteğin de normal ısıda olduğu görülecektir.
Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek