Petek temizliği yapılırken sistemde bulunan suyun bir kısmının boşaltılması gereklidir. B işlem yapılmadan temizlik işlemine başlanırsa tortu ve kirecin bulunduğu yerden tam olarak sökülmesi imkânsızdır. Su bir miktar boşaltıldıktan sonra petek temizleme makinesi ile su ve temizleme kimyasalı kalorifer tesisatına uygulanmaktadır. Uygulama sırasında tüm peteklerin vanasının, işlem yapıldığı vana hariç kapatılması şarttır.
Aksi takdirde istenilen basıncın elde edilmesi ve temizlime kimyasalı ile suyun yüksek basınçla sisteme verilebilmesi imkânsızdır. Tüm peteklerdeki işlem aynı şekilde gerçekleştirilmelidir. Su ve kimyasalın sistem içinde basınçla dolaşması ile birlikte kireç ve tortu peteğin alt kısımlarına toplanmaktadır. Bu toplanan maddeler, temizleme cihazı kullanılarak peteğin içinden atılmaktadır.
Bu kimyasal sade peteklerin değil, kombi filtresinin de temizliğini sağlamaktadır. Kimyasalın konulmasının ardından işlem hemen sonuçlanmamakta uzman ekipler kombinin basınç ventilinden kimyasallı su çıkana kadar işleme devam etmektedir. Ardından sisteme önce koruyucu kimyasal konulmakta, sonrasında da su eklenerek işlem tamamlanmaktadır. Koruyucu kimyasalın konulmasının nedeni, yenirden kireç oluşumunun ertelenmesi içindir. Ancak koruyucu kimyasalın petek içinde kirecin oluşumunu tamamen önlemeyeceği bilinmelidir. Bu kimyasal sadece kireç oluşumunu geciktirmektedir.
Uzman Firmalardan Destek Alınmalıdır
Kalorifer tesisatınsa sorunsuz bir şekilde temizlik yapılması için uzman firmalardan destek alınması, işlemin sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, petek temizliği yapılırken tesisattaki suyun tamamen boşaltılmamasıdır. Bazı firmalar böyle bir işlem gerçekleştirdikten sonra sistemi kimyasalla doldurmaktadır. Bu, onaylanmayan bir işlemdir. Suyun mir miktarının boşaltılması, ardından da kimyasal ile birlikte su konulması gereklidir. Su ile kimyasalın karışım derecesi de önemlidir. Yanlış uygulanan işlem, başarısız sonuçlar doğurmaktadır.
Ayrıca özellikle koruyucu kimyasallar tortu ve kirecin peteğin alt kısımlarında toplanmasına, bu da bir süre sonra yeniden ısınma sorunlarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Ayrıca ısınmayan peteklerin bedeli de fazla enerji gideri ödemek anlamına gelmektedir. Tesisatın içine temizleme kimyasalı konulmalıdır. Bu kimyasal, kombinin basıncını yükseltmektedir. Uzman tesisatçılar, bu basınç yükselene kadar beklemektedir.
Çünkü basıncın yükselmesi, kimyasalın sistemden atılmasını sağlamaktadır. Bu olduktan sonra işlem tam olarak bitirilmektedir. Kurumsal firmalarda hizmet veren personel, bu durumu görmeden ve temizliğe dair onay vermeden iş alanını terk etmemektedir. Bu arada bası tesisatçıların kimyasal yerine boyalı su kullandığı da bilinmelidir. Bu boyalı su, sisteme zarar vermekten başka bir işe yaramamaktadır.
Bu nedenle gelen ekipten ne tür bir işlem yapacağı, işlemin ardından garanti verip vermediği sorgulanmalıdır. Petek temizliği hizmetini servis güvencesi verebilen firmalardan almak, işlemin sorunsuz bir şekilde yapılmasına imkân sağlamaktadır.
Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek